Telefon
WhatsApp
Medine Ziyaret Yerleri

Medine'de Ziyaret Edilecek Kutsal Mekanlar

Mekke'nin 450 km kuzeyinde yer alan şehir, Hz. Muhammed'in (SAV) 622 yılında hicret ettiği ve İslam'ın yeryüzüne yayıldığı "Peygamber Şehri" olarak bilinir. Hz. Muhammed (SAV) İslam'ı tebliğ görevini tamamladığı şehirde bulunan pek çok kutsal mekanı, hac ve umre vazifelerinizi yerine getirirken ziyaret edebilirsiniz.

 

Ravza-i Mutahhara (Cennet Bahçesi)

Mescid-i Nebevi içerisinde bulunan Hücre-i Saadet ile Minber arasında kalan kısma verilen isimdir. 22 m uzunluğunda, 15 m genişliğinde olan bu alan hadislerde "Cennet Bahçesi" olarak adlandırılır. Günümüzde bu alan Mescid-i Nebevi'nin diğer tüm halılarından ayrı olarak yeşil halılarla belirlenmiştir.

 

Cennet-ül Baki (Baki Mezarlığı)

Hz. Muhammed (SAV) zamanında kurulan Medine İslam Devleti'nin ilk mezarlığı olan Cennet-ül Baki, Mescid-i Nebevi'ye çok yakın bir konuma sahip. Peygamber Efendimizin sahabelerinin de kabirlerin bulunduğu mezarlıkta türbeler ve taşlar, şehrin Osmanlı idaresinden çıkmasından sonra yıkılmış. Müslümanlarca kutsal kabul edilen mezarlık, hac ve umre ibadetleri sırasında şehirde ziyaret edilen mekanların başında geliyor. Hz. Osman, Hz. Hüseyin, Peygamber Efendimizin amcası, eşleri ve birçok İslam alimi bu mezarlıkta medfundur.

 

Kuba Mescidi

Hz. Muhammed'in (SAV) Mekke'den Medine'ye hicreti sırasında 14 gün konakladığı Kuba'da inşa edilen ve inşasında bizzat Peygamber Efendimizin de çalıştığı mescittir. İslam'da cemaatle namaz kılmak için inşa edilen ilk mescit olarak da bilinen yapıyı ziyaret etmenin ve burada namaz kılmanın sevap sayıldığı biliniyor.

 

Uhud Şehitleri / Uhud Dağı

Medine'nin kuzeyinde bulunan Uhud Dağı, Mescid-i Nebevi'ye 5 km mesafede konumlanıyor. 110 m yüksekliğindeki Uhud Dağı, aynı zamanda Hicret'in üçüncü yılında müşriklerle gerçekleşen Uhud Savaşı'nın da gerçekleştiği yerdir. Bu savaşta ashab-ı kiramdan 70 kişinin şehit olması ve Peygamber Efendimizin her yıl şehitleri ziyaret etmesi nedeniyle Uhud Dağı da hac ve umre ibadetleri sırasında en çok ziyaret edilen kutsal mekanlardan biridir.

 

Kıbleteyn Mescidi

İslam'ın ilk zamanlarında kılınan namazlar için kıble olarak Kudüs'teki Mescid-i Aksa kabul ediliyordu. Hicret'ten 18 ay sonra (Berat Kandili'ne denk gelen günde) Hz. Muhammed'in (SAV) ikindi namazının farzını kıldırdığı sırada kıblenin Mescid-i Haram (Kabe) olmasına dair ayetin indiği mescit burasıdır. Namazın ilk iki rekatı Mescid-i Aksa'ya doğru, son iki rekatı ise Kabe-i Muazzama'ya doğru kılınmıştır. Bu nedenle Kıbleteyn Mescidi yani İki Kıbleli Mescit adını alan yapı, hac görevini yerine getiren Müslümanların ziyaret edip namaz kıldıkları kutsal mekanlardan biridir.

 

Yedi Mescidler

Yedi Mescitler ( Mescid-i Seb'a) Mekkeli müşrikler ile yapılan Hendek Savaşı'nın gerçekleştiği yerde bulunan mescitlerin olduğu bölgeye verilen isimdir. Peygamber Efendimizin savaş döneminde kendisinin ve sahabinin çadırlarının kurulduğu, namaz kılınıp duaların edildiği noktalar üzerine; Hz. Selman, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz.Sa'd b. Muaz adına yapılmış mescitler burada bulunuyor.

Ayrıca hac ve umre ibadetiniz süresince; Eris Kuyusu, Mescidü'l-Gamâme, Ebû Bekir (r.a.) Mescidi, Amberiyye Mescidi, Cuma Mescidi ve Hz. Ömer (r.a.) Mescidi de Medine'de ziyaret edebileceğiniz diğer kutsal mekanlar arasında bulunuyor.

Ebû Bekir (r.a.) Mescidi

Hz. Ömer (r.a.) Mescidi

Eris Kuyusu (Bi'r-i erîs)

Mescidü'l-Gamâme

Amberiyye mescidi

Cuma Mescidi

Hz. Ali (r.a.) mescidi