Telefon
WhatsApp
Kutsal Yolculuğa Hazır mısınız?

Kutsal Yolculuğa Hazır Mısınız?

Her sene binlerce kişi, hac ve umre yolculuğuna çıkarak Allah'a karşı kulluk görevini yerine getirmek için kutsal bir niyetle, kendilerini O'na en yakın hissedecekleri yerde bir araya geliyor. Bayram sevinci ve kavuşma heyecanı ile çıkacağınız bu yolculuğa özellikle de ilk kez katılacaksanız, hac ve umre hazırlıkları hakkında detaylı bilgi edinmeniz, yolculuğu sorunsuz bir şekilde tamamlamanız için önemli.

 

Her yolculuk içinde bir heyecanı ve hazırlık sürecini barındırır. Gideceğiniz yerin hava koşullarından kültürüne pek çok detay, hazırlık süreciniz için önemlidir. Ama çıkacağınız yol sıradan bir tatil için değil, kutsal bir amaç içinse, ömrünüz boyunca hayal ettiğiniz, yüreğinizin en derininde gerçekleştirebilmeyi istediğiniz kutsal yolculuğun vakti geldiyse, o zaman heyecanınız da hazırlığınız da bambaşka olacaktır.

Umre ya da hac görevini yerine getirmek için çıkacağınız yolculuğun sıradan ve turistik bir yolculuk olmadığını, arınacağınız, dünyevi hevesleri geride bırakıp Allahuteala ve O'nun Resulü ile buluşacağınız bir ibadet olduğu gerçeğini aklınızdan hiç çıkarmamanız gerekir. Umre ya da hac yolculuğunuz manevi bir yolculuktur, bu yüzden ilk önce ruhani olarak kendinizi bu yolculuğa hazırlamanız önem taşır.

Bu, uzun ve kendine göre zorlukları olan, bazı durumlarda meşakkatli bir yolculuktur. Hayatta çoğu kişiye belki de bir kez nasip olacak bu kutsal vazifeyi sağlık ve huzur içinde eksiksiz yerine getirmek, ibadetlerinizi en güzel şekilde yapabilmek için hem manevi hem de maddi hazırlıklar hakkında mutlaka bilgi edinin.

İlk Hazırlığı Manevi Olarak Yapın

Hac ibadeti tüm Müslümanların hayalini kurduğu ama herkesin gitme fırsatı bulamadığı, özel bir yolculuk. Kâbe'yi göreceğinizi, Peygamber Efendimizin yaşadığı toprakları ziyaret edeceğinizi düşünerek kendinizi ruhen bu eşsiz yolculuğa hazırlayabilirisiniz.
Öte yandan, bu kutsal görevi yerine getirme niyetiyle farklı kültürlerden milyonlarca insanın topluca bulunduğu bir ortamda bazı zorluklar ortaya çıkabilir. Kutsal yolculuk sırasında yaşanacak zorlukları aşmak için sabır gerektiğini unutmayın. Uzun yolculuk süresini, kalabalık ve fiziksel yorgunluğu göze almalı, sorunsuz bir yolculuk hayal etmemelisiniz. Dünyevi hiçbir beklentiye girmeden, turistik gezi bilincinden uzak bir yolculuğa çıkacağınızı düşünerek kendinizi buna hazırlayın. Allah'ın razı olduğu biçimde hac veya umreyi yapmak için kalben niyet edin ve sabır gösterin.
Haccı veya umreyi ruhen yaşayabilmek ve ibadetinizi eksiksiz biçimde yerine getirebilmek için öncesinde yeterli bilgiye sahip olmaya gayret edin. Kutsal yolculuk, Peygamber Efendimizin yaşadığı topraklarda geçtiğinden O'nun hayatına dair kaynakları okuyabilirsiniz. Bu ziyaret edeceğiniz kutsal mekanları daha iyi anlayabilmeniz için de önemlidir. Gideceğiniz yerlere yönelik tarihi bilgileri öğrenebilir, hac ve umre ile ilgili seminerlere, sohbetlere katılabilir veya yazılı kaynaklara başvurabilirsiniz.

Hac Yolculuğu İçin Bavul Hazırlığı

Hacı adaylarının en çok bilgiye ihtiyaç duyduğu konulardan biri bavul hazırlığıdır. Çünkü hem ibadetin gerektirdiği, hem de uzun süre uzakta ve zorlu bir yolculuğa çıkacak olmanın gerektirdiği pek çok ihtiyaç bulunuyor. Böyle bir listeye ihtiyacınız varsa aşağıdaki maddelere göz atabilirisiniz:


Kalacağınız süreyi dikkate alarak yeterli gelecek kadar pamuklu, geniş, açık renk ve rahat giysiler alabilirisiniz.

Erkekler için ihram elbisesi bulunması gerekiyor.

Saç ve sakal tıraşı için tıraş makinesi
Havanın özellikle sabahları serin olma ihtimaline karşı hırka ya da ceket bulundurabilirsiniz.
Uzun süre idare edecek kadar pamuklu iç çamaşırı ve çorap almayı da unutmayın.

Uzun süre giyeceğiniz için rahat edeceğiniz ayakkabı, terlik ve sandalet getirmeye özen gösterin.

Mutlaka güneş gözlüğü bulundurun.
Seyahat boyunca taşıyacağınız küçük boy bir Kur'an-ı Kerim alın.

Para kesesi, seccade, tespih, iğne-iplik, kalem, not defteri, kağıt havlu alın.
Maske, tırnak makası, kokusuz sabun kağıt mendil, küçük makas bulundurun.

Yolculuk boyunca yanınızda taşımanız için bir el ya da omuz çantası bulundurun. İçerisine seccade ve dua kitabı koyabilirsiniz.

Elbette ihtiyaç çok ancak bavulunuzu hazırlarken uçaklar için belirlenen yük sınırını aşmamaya dikkat edin.

Bavulunuzun diğer hacı adaylarınınki ile karışmasını önlemek için üzerine adınızın ve telefon numaranızın bulunduğu bir etiket yapıştırabilir, ayırt edici bir işaret koyabilirsiniz.

Hac Yolculuğunda Sağlık Hazırlığı

Hac ve umre ruhen çıkacağınız bir yolculuk olsa da koşulları gereği bedenen yapılan bir ibadettir. Farklı iklim koşullarında, kalabalık içerisinde gerçekleşecek hac ve umre yolculuğunuzda sağlığınızı korumanız, ibadetinizi eksiksiz yapabilmeniz için önem taşıyor. Yola çıkmadan önce ve ibadetiniz süresince sağlıkla ilgili dikkat etmeniz gerekenleri mutlaka okuyun.


Yolculuğa çıkmadan önce geniş kapsamlı bir doktor kontrolünden geçin.

Uyku ve yeme-içme düzeninizi gözden geçirmeniz, vücudunuzu az yemek yemeğe ve az uykuya alıştırmanız size yolculuğunuz sırasında kolaylık sağlar.

Sürekli hareket halinde olacağınız için hac veya umre sırasında bedenen güçsüz düşmemek için egzersizler yaparak ya da sık sık yürüyüşe çıkarak bu sürece hazırlanabilirsiniz.

Yolculuk öncesi Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli görülen aşılarınızı mutlaka yaptırın ve aşı kartınızı çantanızda taşıyın.

Yolculuğa çıkmadan kişisel beden temizliğinizi yapın.

Devamlı ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçlarınızı raporları ile birlikte ve yeterli gelecek miktarda yanınıza almayı unutmayın.

Yanınızda mutlaka ağrı kesici, antibiyotik, kas gevşetici, pişik kremi ve yumuşatıcı krem bulundurun.

El hijyeninizi sağlayabilmek için kokusuz sabun ya da durulmaya gerek duyulmayan alkolsüz jellerden faydalanabilirisiniz.

Kalabalık ortamda mikroplardan ya da bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yüz maskesi kullanın.

Sürekli yürüyüş halinde olacağınızı düşünürseniz ortopedik ayakkabı ya da terlik tercih etmenizde fayda var.

Güneşten kendinizi korumak için güneş gözlüğü ve şemsiye kullanabilirsiniz.

Bedeninizi serin tutacak, terletmeyecek pamuklu çamaşır ve kıyafetleri tercih edin.

Bol su tüketin ve ağır yiyecekler yemekten kaçının. Çiğ tüketilen yiyecekler ya da et yemekleri yerine çorba, sebze ve meyveleri tercih edin.